Hoe overleef ik… alleen reizen in Colombia?
In mijn avontuur als vrouw alleen in Colombia 🇨🇴 deel ik graag mijn ervaringen en concrete tips met jou met betrekking tot veiligheid en zelfstandig reizen. Waar ik me in mijn soloavonturen in Azië, Australië en Europa 95% van de tijd veilig heb gevoeld, is Colombia tot nu toe anders. Rauwer. Meer contrasten. En vergt dit land dus wat meer (mentale) voorbereiding. Ik deel graag al mijn inside tips met je, na mijn eerste 6 weken in dit fantastische land (!!)
Dit zeer gedetailleerde blog is er om jou houvast te geven en een waardevolle inkijk in hoe het (soloreizigers)leven er hier aan toe kan gaan. Zeker wanneer je echt vooral alleen op pad wil gaan, of wanneer je liever met locals wilt optrekken (zoals ik).
Disclaimer: alle informatie is gebaseerd op mijn eigen ervaringen, research en gesprekken met vele locals en (ervaren) andere soloreizigers. Dit blog is niet de absolute waarheid. Echter, gezien ik zoals altijd veel tijd neem per bestemming en ik vooral met Colombianen optrek, geloof ik dat ik een dieper en echter beeld van de cultuur heb dan de gemiddelde vakantieganger. En omdat ik – zoals je weet – coach in hart en nieren ben… vraag ik natuuuuuurlijk (tot in den treure) het hemd van het lijf 🤪
We duiken er gelijk in! 🤿
Inhoud
1. Allereerst iets praktisch… MOET ik Spaans spreken?
2. Hoe veilig is Colombia… alleen (en als vrouw)?
2A. Algemene veiligheidstips: waar te verblijven, vervoer en meer
2B. Travelhacks voor je pasjes, telefoon, geld en meer!
2C. Zakkenrollen, een overval en veelvoorkomende scams. Hoe bescherm je je waardevolle zelf?
2D. Uitgaan en dansen met Colombiaanse mannen en vrouwen
2E. Op date met de Colombianen!

1. Allereerst iets praktisch… MOET ik Spaans spreken?
Hoe meer, hoe beter. Het HOEFT niet. Maar: je kan hier niet-nada-nunca-niente vooruit zonder Spaans. Dus of je talen nou (makkelijk) leert, of dat ome Google Translate je constant helpt. Spaans = nodig. Misschien 10% van de bevolking spreekt ietsiepietsie Engels en nog een veel kleiner percentage echt goed Engels. Zelf heb ik gevoel voor taal, en ben ik met minimale Spaanse vocabulaire hier naartoe gekomen. Inmiddels spreek ik het elke dag beter en beter en kan ik aardig goed gesprekken voeren.
Tips:
1. Download op z’n minst Google Translate offline (Spaans, Engels en Nederlands) voor als je ineens geen internet hebt. Werkt sowieso met locals. Duurt wat langer met converseren, maar zo kom je altijd vooruit.
2. Wordt vrienden met of ga op date met locals (zie hiervoor ook al mijn tips bij 2D en 2E!). Als je het mij vraagt: veeele malen leuker, uitdagender en avontuurlijker dan Spaans les of een beetje pingpongen op Duolingo. Zorg er daarbij voor dat er minimaal een klein stukje taaloverlapping is. Daarmee bedoel ik: dat een Colombiaan minstens een klein béétje Engels spreekt. En niet GOED. Waarom? Spreekt een Colombiaan goed Engels, dan is het te verleidelijk om in het Engels te blijven praten en leer je niet zoveel. Spreekt een Colombiaan enkel Spaans, dan kan iemand vaak moeilijk woorden of zinnen aan je uitleggen. Uiteraard blijft de bottom line de welwillendheid van beide kanten en is, waar een wil is, altijd een weg 😉 Ik heb gemerkt dat deze ‘strategie’ mij het snelst vooruithielp in mijn Spaans. Zo werd ik bijvoorbeeld zelf vrienden met Diego, die werkt in een wat luxer/meer Westers restaurant in Medellin. Na wat kletsen bood hij aan me mee te nemen op zijn motor, de bergen in en vroeg hij of ik hem kon helpen met zijn Engels en ik hem andersom met mijn Spaans. Supertoffe ervaringen met hem gehad. Op avontuur met een local, vriendschap én taalexchange: win-win-win dus! Zelfs de (ervaren) reizigers die ik tot nu toe tegenkom en die met name (bij elkaar) in hostels verblijven… die maken dit écht niet mee hoor… dus: DOEN!
P.S. Weet dat men in het noorden (de kust) veel sneller spreekt en dat men de ‘s’ bijvoorbeeld vaak weglaat. Vele malen moeilijker om te verstaan (zelfs voor de andere Colombianen) en dus Spaans te leren. In plekken als Bogota en Medellin spreken ze langzamer en duidelijker!
3. Je kunt hier ter plekke Spaanse taalles krijgen 🇪🇸
Hoeft dus niet per se in Nederland. Belangrijkste inside tip: ga niet zomaar uit van wat op de website van de Spaans school staat en overleg ter plekke met iemand van de receptie. Veel is mogelijk qua customizen, wat niet op de website staat.
Wil je een groepsles? Dan betaal je om en nabij 500.000 pesos (120 euro) voor 20 uur les in één week (zoals bij Toucan School).
Let hierbij op: de Spaans docent zijn/haar Engels kan niet bepaald top zijn en de structuur chaotisch. Vraag dus altijd of je een gratis proeflesje kan meekijken (wederom: staat niet op de website). Zo kun je een betere afweging maken of de stijl van de docent bij je past. Je wil immers het beste er uithalen voor jezelf.
Let op (nog een keer): iedereens niveaus verschilt vaak alsnog in (bijv.) een beginnersgroep, waardoor je vaak op elkaar moet wachten. Dit kan erg frustreren, zo merkte ik bij mezelf tijdens mijn eigen proefles en zo hoorde ik ook van mijn medestudenten. Ook is 4 uur aan één stuk door Spaans les, vaak wel erg veel voor onze 21e eeuwse spanningsbogen, niet? 😉
Daarom nam ik na goed overleg zelf uiteindelijk Spaans privéles. Meer kwaliteit, je kan letterlijk al-les op elk moment vragen en het is flexibel inzetbaar (dus je kunt het online met je meenemen, mochten je reisplannen ineens wijzigen). Bonus: naast de groepsactiviteiten (waar je alsnog aan mee mag doen), kan de privédocent je een dag mee op privétrip nemen! Top local experience en gratis extra les in één!
Uiteraard zijn verschillende combi’s van de twee ook mogelijk. Gewoon vragen, customize erop los!




2. Hoe veilig is Colombia… alleen (als vrouw)?
Dan: je veiligheid. Het idee van alleen naar Colombia gaan, kan bij velen de wenkbrauwen doen fronsen, vooral als het gaat om ouders of mensen uit een dergelijke leeftijdsgroep. Begrijpelijk, gezien het land lange tijd bekendstond als retegevaarlijk. Zowel voor buitenlanders als de Colombianen zelf.
Maar… tijden zijn veranderd.
Is Colombia nog steeds gevaarlijk? Ja, MAAR…
Colombia is veilig, maar heeft nog steeds haar uitdagingen op het gebied van veiligheid. Mijns inziens: simpelweg restanten van de lange geschiedenis van geweld die zich altijd op een dergelijke manier vertaalt in de volgende generaties. En uiteraard de – nog steeds heersende – armoede en ongelijkheid. Overvallen, diefstal, drogeren… Er gebeurt nog genoeg.
Kun je echter alsnog genieten? Absoluut. Colombia is werkelijk geweldig en ik geniet nog steeds elke dag. Laat je dus niet ontmoedigen, zowel door spookverhalen van het onervaren thuisfront als de waargebeurde verhalen en vraag vooral ter plekke naar tips van locals en ervaren (solo) Colombia reizigers. Deze aanwijzingen zijn het meest up to date. Gebruik daarnaast je logisch en gezond verstand. Tot nu toe heb ik (en velen met mij) het er zonder kleerscheuren vanaf gebracht. Luister slim, niet angstig…
Belangrijkste mijns inziens: lach altijd vriendelijk naar de locals, die je misschien een beetje gek of lang aanstaren. 9 van de 10 keer zullen ze naar je teruglachen. “Buenas, cómo estás?” blijft de makkelijkste ijsbreker. In mijn ervaring zijn de meeste Colombianen gewoon nieuwsgierig en willen ze graag contact met je maken. Dit besef je pas echt als je hier bent.
Gelijke kansen voor de soloreizende vrouw
Interessant (en verfrissend) genoeg loop je in Colombia als vrouw alleen niet per se meer risico dan mannen, koppels of groepen. Ik heb meer dan genoeg verhalen gehoord van (gewapende) berovingen bij of aanvallen op stelletjes en groepen vrienden. Denk maar zo: hoe meer (witte) buitenlanders bij elkaar, hoe meer aandacht je zult trekken voor zakkenrollers, prostituees en bedelaars.
Neem van mij aan: Colombia is een prachtig en cultuurrijk land om in je eentje te ontdekken!
Disclaimer: Sommige van onderstaande details kunnen schokkend lezen. “Omg, really?”. Ja. Deze shit gebeurt. Maar neem van mij aan: het is allesbehalve bedoeld als bangmakerij. Als ik namelijk ergens fel op tegen ben, is dat het wel. Laat je dus wederom niet ontmoedigen. Eenmaal hier, zul je merken dat je (steeds) lichter omgaat met situaties die aanvankelijk alarmerend leken.
All set? Here we go!
A: Algemene veiligheidstips: verblijf, vervoer en meer
- Verblijf: Filter op zoekterm ‘veiligheid’ of synoniemen daarvan op Booking en AirBnB. Zet daarbij de nieuwste reviews eerst en check goed welke nationaliteit welke review geeft. Ik vertrouw zelf een Duitser met een 7/10 vele malen meer (vanwege gedeelde levensstandaard) dan een Venezuelaan of Colombiaan met een 9/10 (mogelijk vriendjespolitiek). Bedenk hierbij wel dat de meest veilige wijken vaak ook de meest toeristische zijn. Dat is de prijs die je betaalt. Persoonlijk zoek ik altijd naar een balans tussen veiligheid en authenticiteit, het beste van beide werelden en dus ‘the sweet spot’. Wees je er daarnaast bewust van dat je veel meer tijd kwijt zult zijn met het extra checken van de veiligheid van het pand en van de wijk, naast je andere eisen qua verblijf. Allemaal leuk en aardig als je iets veiligs gevonden lijkt te hebben, maar als er vervolgens een recente review staat over kakkerlakken, of als er plots een dag van je data is afgesnoept vanwege een andere boeking, kun je weer opnieuw beginnen 🥲
- Vervoer: (motor)taxi’s via zijn de absolute go-to en het kost werkelijk waar geen drol. Kies hierbij echt voor Uber, Indrive (digitaal onderhandelen over de prijs) of Didi. Waarom? Zo heb je digitale sociale controle en hoef je je – eenmaal onderweg – nergens druk over te maken. Je kan via deze apps ook prima een traditionele gele taxi bestellen. Het risico wanneer je er in je eentje één aan de straat aanhoudt, is dat je makkelijker gescamd kan worden. Waar je normaal 2 euro betaalt voor een ritje van 10 minuten, werden twee Nederlandse mannen in Bogota ineens gedwongen 45 euro af te tikken. Beetje zonde van je budget. Ga daarom voor het boeken via de app en negeer de wuivende taxichauffeurs. Lach, zeg: ‘Tengo un taxi, gracias’, en ze laten je vaak met rust.
Zelf heb ik ook vaker voor een motortaxi gekozen. Als fervent scooter- en motorrijdster voel me daar zelf prima bij, gezien ik het continu in Azië heb gedaan. Denk maar zo: in dit soort landen veel meer afgestemd op motors en scooters dan in Nederland en ondanks dat er soms gestoorde wegen zijn en je geen beschermende kleding draagt, rijden ze tot dusver altijd goed en veilig. Mij is zelf nooit wat overkomen. Wees je tegelijkertijd wel bewust van de wijken waar je doorheen moet rijden. In de stad Baranquilla bijvoorbeeld kunnen in het gevaarlijkere zuiden groepjes kinderen een touw over de weg spannen om een motor te stoppen en je te overvallen. Moet je natuurlijk niet willen… Check dit dus met je host. - Luister naar de locals: de meeste Colombianen, waaronder de hosts, willen je absoluut helpen en weten het beste waar wel en niet te gaan. Neem dit serieus. Zo verbleef ik in een relatief zeer veilige wijk in Santa Marta, maar werd me alsnog aangeraden een taxi terug te pakken voor letterlijk een piseindje lopen. Ik baalde, maar het bleek geen overbodige luxe. Een paar dagen later zette een nieuwe local vriend op zijn motor me af en was er om de hoek van mijn huis ineens een agressieve hond. Vanwege het ’s nachts willen bewaken van zijn territorium had hij – rijdend en al – bijna m’n been te pakken 🥲
- Check de sociale controle. Als je dan toch – for whatever reason – ’s avonds over straat gaat of moet: check altijd de sociale controle. Zoek de menigte. Loop over hoofdstraten, niet door zijstraten en check je omgeving met of er meerdere aparte groepjes lopen die allemaal met iets anders bezig zijn en niet dat ze op een afstand kunnen ‘samenwerken’, om jou iets aan te doen. Verkramp er uiteraard niet in, ook niet goed voor je. Blijf wederom vriendelijk lachen naar mensen als ze je aankijken, en loop tegelijkertijd stevig, rechtop en geef de attitude dat je het allemaal wel kent en weet (ook al is dat niet zo).
- Dutchies in Colombia – Whatsappgroep. You either love it or hate it. Een groep van om en nabij 1000 Nederlanders (met idem zoveel berichten per dag) die overal en nergens in Colombia zitten. Van vakantiegangers tot longstayers. Ik gebruikte deze appgroep vooral als naslagwerk qua veiligheid d.m.v. zoektermen, bijvoorbeeld als ik naar een – voor mij – nog onbekende plek ging. Af en toe sprak ik met iemand af en soms vroeg ik om tips qua tours. Nadeel is mijns inziens wel dat je in je comfortzone blijft. Sterker nog: een tour aangeraden in deze groep, betekent dat je alleen maar met Nederlanders in een groep zit. Ieder z’n ding natuurlijk, maar daarvoor zit ik niet in Colombia… Whatsappgroep kun je makkelijk vinden door de vraag te posten binnen de Colombia Backpackers Facebookgroep.
B. Travelhacks voor je pasjes, telefoon, geld en meer!
VERSPREID zoveel mogelijk. Je gaat jezelf dankbaar zijn. Dit zijn mijn eigen samengestelde travelhacks die ik toepas:
- Twee telefoons. Een crappy one en een goeie iPhone voor mijn werk (als Solo Travel Coach). Met een automatische doorlopende back-up in de cloud, iedere dag, zodat je de meeste foto’s en video’s gewoon blijft behouden. Zo is een gestolen telefoon zeker 90% minder erg.
- Twee bankpassen en één creditcard. Gezien je vrijwel overal kunt pinnen met je normale bankpas, nam ik telkens 1 bankpas van de 3 pasjes mee. Deze pas, plus wat meer cashgeld, bewaar ik in een minitasje van Eagle Creek in mijn beha. Vervolgens neem ik wat minder cashgeld mee in mijn zichtbare fannypack (bijvoorbeeld maximaal 50.000 pesos (12 euro)), zodat ik altijd ‘genoeg’ kan geven bij een overval en men zo hopelijk kan aftroggelen.
- Daarnaast bewaar ik het overgrote deel van mijn cashgeld (en mijn andere twee pasjes) in mijn portemonnee thuis, bij m’n paspoort, in gesloten koffer/tas;
- En heb ik vrijwel al mijn ‘online geld’ op mijn tweede bankrekening staan, waarvan ik het bijbehorende bankpasje thuislaat. Zo maak ik af en toe via de app op mijn craptelefoon wat geld over van mijn ‘volle’ digitale rekening naar mijn ‘lege’ digitale rekening, waar ik het pasje wel elke dag van meeneem. Zo kun je altijd (mocht het zover komen) laten zien dat je ‘niks’ hebt, mocht het ooit tot een beroving komen.
- Ik gebruik tot slot een SPF factor nepcontainer, als ik bijvoorbeeld alleen naar het strand ga. Werkt oprecht als een tierelier. Ik doe alles erin (telefoon, geld, oortjes, sleutels). En ik zet hem bewust naast m’n tas. Jatten ze je tas, dan heb je in ieder geval je zonnebrand nog. En je weet hoe belangrijk smeren is 🤪😉




C. Zakkenrollen, een overval en veelvoorkomende scams. Hoe bescherm je je waardevolle zelf?
Zoals gezegd. Of je nou alleen over straat loopt, in een duo, of in een groep, je kan altijd een keer gerold of overvallen worden. Uiteraard is hier ’s avonds vele malen meer kans op dan overdag. 100% voorkomen, kun je niet. Dus: het feit dat het je waarschijnlijk gaat gebeuren, is wat ik aanraad ‘maar voor lief’ te nemen. Je bent nou eenmaal een (witte) rijke toerist en voor veel Colombianen een wandelende portemonnee, misschien zelfs een maand of jaarsalaris. Dus: wees nuchter. Let op je spullen, maar áls het gebeurt, dan: “so be it”. Lees verder voor meer details!
Hier wat willekeurige, maar veel voorkomende scams en tips:
- “Don’t give them papaya!” 🥭 De local uitspraak voor ‘maak het ze niet te makkelijk’. Ga dus niet met een gestrekte arm zomaar een selfie maken in een drukke straat. Houd je telefoon steviger vast dan normaal met appen, foto’s maken, of filmen en bestel ’s avonds een taxi of motortaxi niet buiten het restaurant, maar binnen. Loop je in de avond over een verlaten stuk straat en zie je in jouw wijde omgeving slechts één motor voor een stoplicht staan. Loop dan ‘casually’ weg. Een Colombiaanse date van me vertelde me namelijk dat het een dief met een mes kan zijn, voor wie jij op dat moment een makkelijk slachtoffer en dus de jackpot bent. Ook als je met z’n tweeën bent, zoals in de avond met hem.
- Ga er niet tegenin. Word je overvallen of gerold? Het gaat natuurlijk om miliseconden waarin je je primaire (voorgeprogrammeerde) reactie geeft, maar: leer jezelf van tevoren zoveel mogelijk aan dat je er niet tegenin gaat. Ja. Dat lees je goed.
Don’t get me wrong: voor jezelf opkomen (zeker als vrouw) is iets waar ik helemaal voor sta. Echter is het. Het. NIET. Waard. Om. Gewond te raken (of erger). Het verknalt je hele reis. Mogelijk zelfs je leven. Of zoals een medereiziger in zijn eigen woorden tegen me zei: ‘Better have your wallet and phone stolen, than your organs stabbed…’. Ze gaan voor je geld. En voor je geld, gaan ze ver. - Druk event? Draag alles in je ondergoed. Zoals tijdens het carnaval in Baranquilla (het grootste carnaval na Rio de Janeiro) – en waarschijnlijk ook ieder ander groot en druk event – wordt er gejat bij het leven. Vooropgesteld: vier dagen carnavallen was het absoluut waard en gezien mijn local vrienden mij en onze omgeving goed in de gaten hielden, heb ik mij helemaal veilig en comfortabel gevoeld. Bovendien droeg ik mijn crappy telefoon en wat cashgeld enkel in een tasje, onder mijn beha.
Maar er zijn dus hele bendes actief, wiens corebusiness het opensnijden van tasjes en het jatten van telefoons is. Het was gewoonweg lachwekkend hoeveel appjes ik voorbij heb zien komen, wiens spullen waren gestolen. Zonder dat ze het doorhadden.
Wat gebeurt er? Zoals iedere andere carnavalsvierders, gooit men je helemaal onder met zeep en maizena meel (traditie). De zakkenrollers echter, spuiten of blazen dit recht in je gezicht. Wat moet jij dan doen? Leer jezelf wederom aan om direct naar je spullen te grijpen, en niet naar je gezicht. Wanneer je handen namelijk bezig zijn met in je ogen te wrijven, slaan ze toe. Weg telefoon. Je voelt er letterlijk niks van. - Corrupte politie. Net als de politici, wordt de politie grotendeels niet vertrouwd en gerespecteerd door de Colombiaanse bevolking. In Medellin is mij door verschillende locals verteld dat de hedendaagse politie voor om en nabij 70% corrupt is. Dat is meer dan tijdens of voor de Narcos tijd. Men vindt de hedendaagse politie gevaarlijk en mij is vaker dan eens verteld dat ik ervoor moet uitkijken.
Wat kan er gebeuren? Je loopt (alleen) over straat, of je rijdt bijv. in je eigen gehuurde auto. Je passeert de politie, moet ineens stoppen en ze ‘naaien’ je een overtreding aan. Terwijl jij niks verkeerds doet (lees: veel te snel of door rood rijden, doen genoeg Colombianen zelf ook) moet je ineens betalen. In een ernstiger geval: ze stoppen cannabis in je tas. En ‘betrapt met drugs’ ben je pas echt de Sjaak. Hoe ga je hiermee om?
Uiteraard blijft het situatie afhankelijk, maar dit is wat werkt:
1. Tijdrekken. Relax en laat je niet gek maken. Houd je van den domme, speel de ‘simpele’, ‘domme’ toerist of bijv. de onschuldige, charmante, hulpbehoevende vrouw. Je wist niet dat je de regels brak. ‘Whoops, silly me’. Doe alsof je totaal geen Spaans spreekt en geen idee hebt wat er aan de hand is. Verspil zijn tijd. Jouw slakkentempo kost ome agent energie en moeite, die hij beter kan steken in een andere toerist die wél als een bang, mak lammetje betaalt. De kans dat hij je nu laat gaan, is hiermee al groter.
2. Attitude. Wees brutaal en heb zelfvertrouwen. Heb je iets niet gedaan, dan heb je iets niet gedaan. Punt. En je neemt geen genoegen met minder. Zeker wanneer het een ernstige beschuldiging is (zoals de cannabis die niet van jou is). Je weigert sterk, zegt dat ze videobewijs moeten hebben voor een procedure en dat je niet betaalt. Basta. Nog een detail: in Santa Marta is wel politie, maar geen politie speciaal voor verkeer (zoals in andere steden). Een agent kan geen procedure starten, gezien hij niet van de verkeersafdeling is. Bye bye, zwaai zwaai.
3. Ambassade en advocaat. Laten ze je nog niet gaan? Zeg dan dat je met je Nederlandse ambassade in Colombia zult bellen en met je advocaat. Zorg dat je een contact hebt (bijvoorbeeld lokale Colombiaan) die je kunt bellen en pleeg een (nep)telefoontje. Zeg dat als hij je nu niet laat gaan, hij een groot probleem heeft met zowel je advocaat als (letterlijk) met jouw hele land. Dit soort uitspraken maken een politieman nerveus. Als het zover komt, is hij flink de pineut, waardoor hij je kan laten gaan.
4. Betaal een beetje. Kom je nog niet van ze af? Geef ze dan in ieder geval het beetje cash geld wat je in je zichtbare tasje bij je hebt. Bijv. 50.000 pesos (12 euro) en verhoog dit op gevoel. “Ohhhhh, dit is écht het enige wat ik heb, meer heb ik niet”. Want jawel, slimme soloreiziger dat je bent 😉 jij hebt je andere bankpasjes en al je andere cashgeld in je ondergoed, in je koffer in je verblijf en bovendien een vrijwel lege digitale bankrekening om aan te tonen. Geld is het enige wat ze willen, ook de politie, dus als ze dat na zoveel heisa alsnog een beetje krijgen, hebben ze in ieder geval wát geoogst. En jij bent weer vrij om te gaan en staan.
La policia: “It’s all a game, so… play along.”




D. Uitgaan en dansen met Colombiaanse mannen en vrouwen
Het Colombiaanse uitgaansleven is met afstand het allerleukste dat ik tot nu toe heb meegemaakt in al mijn tijd alleen in het buitenland. Colombianen gaan er helemaal voor qua dansen (en drinken). En ook hier gelden: GO’s en NO GO’s.
Mijn waardevolle tips voor jou:
- (Again) Take a taxi. Wederom geldt ook hier weer: is het donker, is het maar 5 minuten lopen en zegt je host dat je alsnog beter een taxi kunt nemen? Doe dit dan ook. Je veiligheid is het die 9.000- 20.000 pesos (2-5 euro) per Uber ritje echt wel waard.
- Oordoppen. Dit klinkt mogelijk als een no-brainer. Maar please, als je oren je lief zijn: neem meerdere paren oordoppen mee! De muziek staat op de meeste plekken echt, en oprecht, gigantisch hard. Mijn partyplugs hebben in Colombia echt mijn leven gered. Ik snap zelf ook werkelijk waar niet dat half Colombia niet al stokdoof is 😂 Dus: save yourself some tinnitus! 👂
- Dansen met Colombianen. Zoals gezegd, gaan ze helemaal uit hun plaat op de dansvloer. Salsa, cumbia, bachata, twerken, vallenato, champeta, schuren, reggaeton. Van nog enigszins ‘lief’ en close body-to-body met elkaar dansen tot aan halve sekspartijen op de dansvloer. Je ziet het allemaal voorbijkomen. De vraag hierin aan jou is, wat voor jou comfortabel voelt qua aanraking, gezien wij allesbehalve uit zo’n ‘aanrakerige’ cultuur komen. Ik kan hierin alleen vanuit ervaring spreke: als hetero West-Europese vrouw, met de Colombiaanse mannen.
En mijn eigen ervaring tot nu toe? Ik ga erin mee.
Ik dans close met vrijwel iedereen. Tuurlijk heb ook ik als vrouw (tja, welke vrouw niet?) meegemaakt dat mannen tijdens uitgaan ongevraagd aan me zaten. In Colombia echter, wijs ik iemand niet zomaar af. Het is écht de cultuur en láng niet alle keren willen de mannen meer van je dan alleen maar dansen. Ja, ze raken je veel aan, maar dat kunnen ze ook doen tijdens het kletsen. Ze willen je er graag bij betrekken. Je introduceren aan hun (dans)cultuur. Waar ze trots op zijn. En gezien status en geld tevens voor vele Colombianen belangrijke waarden zijn, vinden ze het juist mega tof om met jou gezien te worden. Ga er dus niet zomaar vanuit dat er kwaad in de zin is, of dat ze gelijk iets van je moeten (seks, geld).
Tuurlijk houd ik ook ik mijn grenzen in de gaten. Voel ik te veel geforceer, dan creëer ik met m’n lichaam subtiel wat meer afstand, zeg ik dat ik moe of (zelfs) wat ziek ben. Dat ik terug moet gaan naar m’n vrienden. Dat het niet goed gaat met een vriend(in). Tot nu toe werkt dit allemaal, voel ik me hier continu in gerespecteerd en merk ik vrij weinig van de (zelf)verwachte ‘macho-cultuur’ waar de man geen ‘nee’ verstaat. En ik ben inmiddels aardig wat feestjes afgegaan 😉 wederom: lach vriendelijk en het komt wel op z’n pootjes terecht 😉 - Devil’s breath. Waar ik eerder zei geen spookverhalen zomaar aan te nemen, gaat dit om werkelijke (waargebeurde) horrorverhalen. Eentje waarvan je hoopt deze nooit mee te hoeven maken. Devil’s breath, ook wel scopolamine, is een veelgebruikt middel om je te drogeren, te beroven of zelfs te verkrachten. Met name in Medellin. Het is smaakloos en kan worden toegediend in je drankje, het wordt het in je gezicht geblazen, of het dwarrelt op iemands kleding/een stukje papier wat je ‘ineens’ van iemand lezen.
Lang verhaal kort: krijg je het in je lichaam, dan blijf je bij bewustzijn, maar word je ‘peanuts’ voor dieven. Ze nemen je mee naar een pinautomaat en jij geeft vervolgens zonder morren je pincode af. Of ze lopen met je mee naar je verblijf, om deze vervolgens helemaal leeg te roven. Lastig voor te stellen dat je zo kunt worden, toch echt waar. Een volgend moment word je (naakt) wakker op een – voor jou – onbekende plek, zonder je spullen en zonder enige vorm van herinnering.
Dus, ZEKER in Medellin: let op je drankje en – hoe lastig soms in te schatten ook – laat vreemden niet zomaar te dichtbij komen. In dit geval is in een groep uitgaan, zeker geen slecht idee. Loop mee met een Colombiaan als deze een drankje voor je wil halen bij de bar. Zie met eigen ogen dat het flesje of blikje voor je neus geopend wordt. Wijs aangeboden shotjes aguardiente of tequila uit eigen fles in eerste instantie af en accepteer pas wanneer je ziet dat de aanbieder en zijn groep er zelf ook van drinken. Zit je op een plek met ondrinkbaar water? Sommige straatverkopers (van drank), vullen tijdens avonden uit gebruikte flesjes met water uit de kraan. Check dit dus ook, eventueel met behulp van een local, want ook voedselvergiftiging wil je liever echt niet. Ik had er in Colombia 11 dagen last van 💩 - Colombiaanse vrouwen en prostituees. Ik heb zelf alleen op vriendschappelijk vlak ervaring met Colombiaanse vrouwen. En natuurlijk kan ik niet vanuit het perspectief van een man praten. Maar: dit is wat ik weet en sterk kan adviseren.
MANNEN! 👏 Don’t 👏 Think 👏 With 👏 Your 👏 Dick👏
Prostitutie is in Colombia legaal vanaf 18 jaar. Dus als een mooie Colombiaanse vrouw met je wil dansen, zit de kans erin dat ze een prostituee is, onderdeel is van een bende, of al een vriend heeft (uit deze bende). Al deze gevallen kunnen gevaarlijke situaties opleveren. De vrouw kan samenwerken met anderen, om zo veel geld van jou af te troggelen. Een taxichauffeur die jullie samen naar jouw of haar huis brengt, kan met haar in het complot zitten. Wanneer ze een vriend heeft, kan dit makkelijk uitmonden in een knokpartij met stoelen (of erger). De eerder genoemde Devil’s Breath wordt vooral bij mannelijke toeristen toegepast. Zelfs een paar Colombiaanse mannen vertellen me dat ze niet zomaar met een Colombiaanse meid op date gaan. Mogelijk heeft ze al een vriend, is deze onderdeel van een drugsgang, en is hij vervolgens de klos. Of worden zij zelf gedrogeerd. Het overkomt hen dus ook.




E. Op date met een Colombiaan!
Dat brengt me op mijn laatste reeks ‘Tips du Flips’. Daten!
Datingapps werken fantastisch om makkelijk locals te ontmoeten. Ik heb het veelvuldig gedaan in afgelopen 5-6 jaar en heb zo geweldige en tevens zeer betrouwbare local experiences gehad. Na de date gingen we samen de hort op, dagjes weg, sprong ik achterop de motor of in de auto, en liet ik me meevoeren in zijn wereld.
Ik kan natuurlijk enkel vanuit mijn eigen ervaring vertellen als vrouw, die via Bumble op date is gegaan met een Colombiaanse man. Maar ook van voldoende horen zeggen van de Colombiaanse, Nederlandse en internationals, heb ik zeker ook tips voor de mannen!
- Vriendschappelijk daten. Heb je eigenlijk geen zin in een date-date? In iets romantisch? Of in seks? Zet in je profiel dat je (enkel) op zoek bent naar nieuwe vrienden en/of een taalexchange. Zo zet je de toon. Is iemand toch leuker dan enkel vrienden en wil je toch meer? Dan ligt het veld op de date uiteraard alsnog open. Is iemand het is niet voor jou, maar merk je dit andersom wel? Dan kun je altijd ‘terugvallen’ op dat je ‘enkel vrienden wilde zijn’. Had ie maar beter moeten lezen… 😉
- Dateselectie. Wanneer je wel echt wil gaan daten: check in de foto’s en tekst of iemand er ‘welvarend’ en ‘geschoold’ uitziet en ook zo spreekt. Dan heb je meer zekerheid op een decent iemand. Gezien maar 1 op de 50 miljoen Colombianen het financieel echt ‘goed’ heeft, en misschien maximaal 5 miljoen een ‘okee inkomen’, wil je weten dat iemand niet zomaar uit is op je geld. Wees dus oppervlakkig.
Heeft iemand reisfoto’s van Europa, Curaçao, of Amerika? Weet dan: voor Colombianen is reizen een extreem dure hobby.
Spreekt iemand een klein beetje Engels. Is hij/zij naar de universiteit geweest? Heeft hij/zij een internationale job? Dan zijn dat ook echt pluspunten. Zo heeft iemand niet 0 ervaring met buitenlanders, kun je meer levelen en is er meer overlap. Je hebt natuurlijk nooit garantie, maar dit zijn vanuit mijn ervaring allemaal goede indicatoren. - Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het vaak ook. Ben je bijv. een wat oudere man en hangt er ineens een prachtige jonge Colombiaanse meid om je nek? Ze is waarschijnlijk voor 90% uit op je geld. Bedank haar vriendelijk en abort the mission.
- Kies zelf tijd en plek. Je kan je natuurlijk compleet laten meeslepen naar een restaurant of bar wat hij/zij het beste vindt. Heerlijk, take me on a local trip! Locals know best! Tegelijkertijd zijn er ook in daten wederom genoeg verhalen over complotten, waarbij bediening van tevoren wordt ingefluisterd iets in je drankje te doen, of dat de taxichauffeur verteld wordt ergens anders heen te rijden dan jouw huis. Het kan dus wederom ver gaan.
Dus: wil je het ECHT veilig spelen. Ga dan voor ontbijt, lunch of een middagdrankje. In het daglicht is er veel meer sociale controle. Neem je tijd. Je kan altijd nog een keer in de avond of bij elkaar thuis afspreken. Zoek daarbij ook zelf een restaurant uit. Spreek af op een publieke plek en loop dan samen met je date naar jouw eettent. Onder het mom van ‘verrassing!’ en ‘ik heb zoooo’n leuke plek gevonden, maar ben de naam kwijt…’ kun je er een mooi leugentje om bestwil van breien. Blijkt iemand betrouwbaar? Dan is er alsnog geen scheve schaats gereden en kun je vanuit daar altijd verder kijken 😉
Bedankt voor het lezen van deze Bijbel 🤪
Dit was het dan! Mijn boekwerk aan praktische en veiligheidstips voor het je alleen kunnen redden (als vrouw) in Colombia! Hiermee kun jij zeker weten vooruit in dit fantastische land! Vooropgesteld: ga er niet in verkrampen. Nooit. Relax! Deze voorinformatie is er juist, zodat jij niet zomaar stijl achterover slaat, houvast hebt en zo (nog) meer kunt genieten!
Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over Colombia… Tot die tijd: veel (her)leesplezier en disfruta la vida! 💛💙❤️

Wie ben ik?
Hi! Tof dat je m’n blog(s) leest! Hopelijk heb je er iets aan voor jouw eigen persoonlijk ontwikkelingsproces, buiten óf binnen Nederland.
Ik ben Carolien, Solo Travel Coach voor (met name) Nederlandse vrouwen die, net als ik zelf veelvuldig heb gedaan, een (langere) periode alleen in het buitenland doorbrengen, daar al zitten, of daarvan terugkomen. Om welke reden dan ook. En hierbij tegen mentale, emotionele en sociale uitdagingen aanlopen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde angsten, (mentale) blokkades, eenzaamheid, post vakantie blues/post travel depression, aanvaringen met (lastige) locals of andere reizigers, cultuurverschillen, etc.
Alleen naar het buitenland gaan (als vrouw) is fantastisch, een luxegoed en het waarmaken van een droom. Tegelijkertijd is het een transformatie op zichzelf en kan het (letterlijk) je hele leven op z’n kop zetten.
Ik ben als gecertificeerd (geaccrediteerd) coach hier voor jou om zowel vanuit mijn coachervaring én mijn 30 maanden (als vrouw) alleen over de grens, jou te helpen richting zelfvertrouwen, vrijheid, rust en balans. Waar je dan ook zit ter wereld.
Als je meer over het alleen naar het buitenland gaan (als vrouw) en de psychologische kant hiervan wilt weten, volg me dan op:
Instagram, LinkedIN, neem een (verder) kijkje op mijn website (nu je er toch bent 😉) of neem gelijk vrijblijvend contact met me op via de contactpagina!